mandag 7. mai 2007

FLAKS: Telemarksrunden

Min første padletur på elv i år :o) Har ikke fått padla noe fordi jeg måtte gjøre ferdig masteroppgaven min. Merkelig med det når det er første turen, ting stemmer liksom ikke helt. Alt er så uvant. Elv og bassengtrening kan aldri bli det samme! Men etter hvert går det seg litt til, selv om jeg føler at jeg nok trenger et par turer til på elv før alt er som det skal / burde være.

05.05.07. (Øvre) øvre Mår
Vannstand: 38 cm på den lokale måleren
Disse var med i gruppa mi: Helena, Geir H, Tore, Berit, Andreas, en kar fra Kongsberg.

Elva hadde mange punkter som vi synfarte, et bar vi. Et av punktene var en ca 2-3 meter høy foss med kraftig tilbakevask i et lite "juv." Her hadde jeg tenkt å bære, men etter at jeg hadde sett noen padle bestemte jeg meg for å forsøke. Her var det viktig å padel mot venstre inn mot droppet fordi det kom en del vann fra høyre. Enda viktigere var det å få til en boof pga tilbakevasken. Har nå egentelig ikke fått til boofen før jeg da... Men jeg klarte å løfte tuppen litt - mikroboof. I bunnen gikk jeg rundt, heldigvis trakk strømmen meg til høyre og jeg klarte å rulle opp. Flaks... for til venstre var det så kraftig tilbakevask at det var nesten umulig å komme seg ut... Men det var ikke før Helena, som padla etter meg og som er mye bedre til å padle enn meg, svømte jeg skjønte hvor mye flaks jeg egentelig hadde hatt.

Turens morsomste stryk var et lite dropp/hylle som man skulle padle på/langs så langt man kom til venstre for så å droppe seg ned. Tore hadde fortalt om dette punktet på forhånd, men når jeg kom dit så jeg ikke fra toppen at det var dette stryket. Kluet her er å padle fra høyre mot venstre fra toppen av stryket - man sikter på fjellveggen, den firkanta delen, på venstre side og forsøker å holde seg på hylla lengst mulig for så å droppe av på venstre side. Droppet er vel bare ca. 80 cm. Bomma litt på den perfekte linja og datt av hylla litt på midten egentelig, og ikke til venstre. Men det gikk jo. Syntes detta var veldig artig, synd at det var så himla vanskelig å bære opp igjen for å ta det en gang til... hadde vært moro å få det til.

Siste stryket på detta strekket er ganske stort med mye tilbakevask, så det gjelder å ha god fart og en aldri så liten boof skader heller ikke. Helt til høyre i stryket er det en curler som går mot høyre. Planen var å padle rett i denne for så å bli med ned. Jeg traff curlern for langt til høyre; i stede for å ri på den ned så sendte den meg rett rundt. Hadde litt fart så jeg blei ikke dratt tilbake i valsa. Fikk rulla opp og padla meg inn til land. Igjen: FLAKS! (Andreas svømte her rett etterpå...)

Elvepadling handler vist om å ha en god del flaks... men denne delen bør nok minimeres mest mulig. Man lever ikke lenge på bare flaksen. De er nok viktigere å tenke på hva man kan klare, og ikke klare innenfor grensene av ferdighetene sine. Det var godt å få komme på elva igjen, selv om jeg følte meg som en nybegynner igjen.

06.05.07. Øvre-øvre Austbygdåi

Vannstand: 200,64 moh (30 m3/s)
Disse var blant annet med: Ann, Berit, Eline, Anka (OEK), Tore, Jon S, Geir H, Håvard E og en hel del andre (det var en stor gruppe).

Hadde vel egentelig ikke så veldig lyst til å padle. Var sliten og støl etter gårsdagen. Det er rart med det når man ikke har padlea på lenge så svinner padlemusklene henn og det tar syyyyyykt lang tid å trene de opp igjen syntes jeg. I tillegg slo nok alergien litt til også, og er vel litt ute av trening når det gjelder å være på tur også (seine kvelder og mye folk å forholde seg til). I tillegg litt stressa for masteroppgaven som skal leveres på mandag...Og sliten etter gårsdagens tur og det var iskaldt i vannet.

Jeg tenkte nok i mitt stille sinn at dette strekke var ei jævla STEINRØYS med mye vann. Jepp, var nok ikke helt i padlemood gitt. Dunka bort i stein og blei snudd bak fram og sidelengs hele tida. Var nok ikke proaktiv i padlinga mi i det hele tatt. Tror at hvis jeg hadde vært mer opplagt kunne jeg vært mer på hugget og satt tak og vinkla båten slik at jeg ungikk steinene som slo meg hit og dit. Klarte til og med å rote meg inn i noen greiner langs land som jeg måtte bruke litt tid for å komme meg ut av. Heldigvis så Jon S. det og satt nedenfor klart til å hjelpe. Måtte rulle et par ganger... og det var iskaldt.

Strekket hadde også et veldig langt grad 1+ strekke som var gørr kjedelig før man kommer til det nest siste stryket. Dette stryket var turens høynare :o) Det var forholdsvis stort med store bølger og mye vann som dundrer ned - akkurat som jeg liker det, litt jernedød actionpadling. Bare å dundre ned. Berit tok noen vanskelige bakevjer og briljerte ned her. Den dama har virkelig fått dreisen på padlinga si og padler helt nydelig og sikkert for tida - stå på :o)

Padla ikke siste stryket. Det er første stryket på på Øvre-strekket. Har padla det før på mindre vann, da det er mer teknisk (og vanskeliger...). Steinen i bunnen som man må unngå på lite vann, forsvinner på mer vann.

Alt i alt har helga vært super fin. Mår var fin - jeg liker virkelig å padle elver med punkter og synfaringer. Øvre-øvre Austbygdåi er egentelig et fint stykke elv - hadde bare ikke dagen min. Var nok litt skuffende å finne ut at padleformen ikke hadde overlevd vinteren og må bygges opp igjen. Gleder meg til neste tur allerede på tirsdag :o)

Ingen kommentarer: